perjantai 31. heinäkuuta 2015

Lomia ja imetystä

Keskiviikkona olin Seen kanssa neuvolassa. Kesälomien takia paikalla oli sijainen sekä terveydenhoitajalle että lääkärille. Harmitti. Meillä on hyvä terveydenhoitaja ja olisin halunnut juuri hänelle jutella. Olisin halunnut kertoa hänelle, että väsyttää ja että pojat imevät tällä hetkellä minut aivan kuiviin. Sijaiselle en halunut näitä kertoa.
Hyvät ja pitkät hoitosuhteet. Omalääkärit ja vaihtumaton neuvolahenkilökunta. Ei taas niitä juttuja, joista pitäisi säästää.

Aivan ensimmäiseksi lääkäri kysyi, olemmeko jo aloittaneet kiinteät. Emme ole, täysimetyksellä mennään. On kuulema ok, jos kasvu on hyvää.

Seuraavaksi kysyi nukkumisesta. Kerroin Seen nukkuneen hyvin lähes poikkeuksetta, mutta nyt neljän kuukauden kohdalla öiden muuttuneen välillä levottomiksi.
Lääkäri totesi, että kiinteiden aloittaminen sitten auttaa, jos äitiä alkaa väsyttää.

See ei ollut kasvanut kunnolla. Painoa oli kuukaudessa tullut vain 400g ja pituutta vielä heikommin. Lääkäri aloitti selittämään kuinka nyt on tärkeää aloittaa kiinteät. Olin jo etukäteen valmistautunut tähän keskusteluun. Minulla ei itsessään ole mitään kiinteitä vastaan eikä minulla ole pakkomielteisiä rajoja täysimetyksen suhteen. Helppouden takia olen kuitenkin päättänyt jatkaa täysimetyksellä vielä miehen kesäloman ajan. Seuraavat kolme viikkoa olemme mökeillä ja pöpeliköissä. En tahdo moisissa olosuhteissa miettiä ja jännätä iskeekö Seellä vatsakipuja uusista mauista.

Olin myös ottanut selvää oikeuksistani. Kerroin lääkärille, että tahdon ensin yrittää imetyksen tehostamista. Niin kauan kun viralliset suositukset kehottavat kuuden kuukauden täysimetyksen, tämän olisi pitänyt olla myös lääkärin ensimmäinen ehdotus. Sanoin, etten suostu olemaan huolissani lapsesta, joka on juuri kääntynyt mahalleen, kaksi kuukautta etuajassa. Kyse ei voi olla siitä, ettei lapsi saa riittävästi ravinteita. Tyttö on iloinen, aktiivinen ja yleisesti ottaen tyytyväinen vauva.
Lääkäri kuunteli puolustuspuheeni. Sain luvan kokeilla tehostamista. Eipä kyllä olisi voinut kieltääkään. Kolmen viikon päästä oleva seuraava neuvolakäynti olisi kuitenkin liian pitkän ajan päästä, joten määräsi puntarikäynnin kahden viikon päähän.
Lähdin neuvolasta varmana asiastani.

Koska imetysohjausta ei neuvolasta tarjottu, aloin itse etsiä tietoa imetyksen tehostamisesta. Varmuuteni alkoi karista,  kun kaikki ohjeet tuntuivat liittyvän maidon määrän riittämättömyyteen. Siitä ei ole kyse. Maitoa tulee suihkuamalla ja sitä riittää luovutettavaksikin. Hetken google-panikoituani päätin kysyä asiaa tukiäidiltä.

Ensimmäisenä tukiäiti tahtoi tietää oliko mittaaja sama kuin aiemmin. Vauvojen mittaaminen on kuulema laji, jossa mittaajalla on iso merkitys. Käski rauhassa odottaa, että oma terveydenhoitaja palaa lomilla.
Sain varmistusta siihen, että päätökseni on varmasti hyvä. Äidinmaito sisältää energiaa merkittävästi enemmän kuin ne vähäiset määrät kiinteitä, joita pystyisin lapselle kahdessa viikossa antamaan. On aivan normaalia, että kasvu hidastuu kausina jolloin motoriset taidot edistyy vauhdilla. Kasvuseulan  mukaan Seen kasvu on aivan kelvollista. Ehkä lääkärillä oli käytössä vanhat kasvukäyrät? Jos kuitenkin tahtoisin yrittää tehostaa imetystä, sain ohjeet kuinka yrittää huijata lasta, joka on kiinnostunut ympäristöstään aivan liikaa malttaakseen imeä kovinkaan kauaa.

Täysimetyksellä siis jatkamme.

*

Vein tänään viimeisen erän luovutusmaidon sairaalaan.
Olen iloinen, että päätin jaksaa luovuttaa. Se ei ollut hankalaa. Jollekin se saattoi olla elintärkeää.

Maitorahoilla päätin tehdä jotain hyvää. Maksoin Imetyksen tuki ry:n jäsenmaksun.


*

Miehen kolmen viikon loma alkaa tänään.
Ensi viikolla saamme kauan kaivattuja vieraita ulkomailta. Heidän kanssaan mökkeillään ja turisteillaan ensimmäiset viikot. Viimeiseksi viikoksi lähdemme mökille toiselle reunalle Suomea.

Olen päättänyt nauttia vaikka kaikki kolme lasta olisivat kuumeessa, uhmiksia ja päivystyksessä tapaturmien takia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti