perjantai 3. heinäkuuta 2015

Miks?

Se on täällä. Kaikkien vanhempien kauhistus, tuuhean hiuspehkon tuho, välttämätön ja tärkeä osa kehitystä: kyselyikä.
Voi olla, että tällä hetkellä suurempi syy holtittomasti irtoileviin hiuksiin on imetys, mutta en silti lähtisi väheksymään miksi-sanan vaikutusta.

"Miksi puuro tehdään puurohiutaleista?"
"Miksi pitää nukkua?"
"Miksi pitää olla kypärä?"
"Miksi toi on tossa?"
Ja kun kysymykseen on saatu vastaus, hetken päästä vastaat samoihin kysymyksiin uudestaan sille toiselle.

Jep. Ei mene tässäkään asiassa kaksi siinä missä yksikin. Olkoonkin, että nyt saat kaksi hoidettua lyhyemmällä aikajanalla, on intensiteetti jotain niin käsittämätöntä, että riskit kaljuuntumiseen vähintäänkin triplaantuu.

Tiedättehän ne loputtomat miksiketjut?
Äiti: "Pese kädet"
Lapsi: "Miksi?"
Ä: "Koska sä kävit kakalla"
L: "Miksi pitää pestä kädet kun käy kakalla?"
Ä: " Koska käsissä voi olla kakkaa"
L: "Miksi?"
Ä: "Koska sä kävit kakalla"
L: "Miksi?"
Ä: "Oo hiljaa ja pese ne kädet!"

Tämä keskustelu käydään jokaisessa lapsiperheessä ihan yhtämonta kertaa kuin käydään kakalla. Tai pissalla. Tai tullaan ulkoa sisälle.
Tavallisesti tämä tarkoittaa ehkä 8-15 kertaa. Kaksosperheessä 16-30 kertaa. Kolmosperheessä 32-45 kertaa. Varmaan tajusin jo?

Hulluuden tunnetta lisää se, että monesti sama keskustelu käydään kaksi kertaa aivan peräjälkeen. Vaikka keskustelu siitä, miksi lehmillä on tissit. Ei ole lyhyt keskustelu se. Sisältää paljon monta miksi-kysymystä. Ja kun saa lapsen tiedonjanon sammutettua, tulee se toinen, joka kuuli ehkä vain alun tai lopun (tai ihan vaan haluaa piinata äitiä) ja kysyy " Ai miks lehmillä on tissit?".
Auta armias, jos selitys ei ole täysin sama kuin ensimmäiselle, se ensimmäinen paukkaa paikalle ja haluaa myös tietää ne yksityiskohdat, jotka häneltä pimitettiin. Eikä se kelpaa, jos kuuli miten äiti vastasi veljen kysymyksiin.

Sitä tässä sitten vaan miettii, että kuinkahan pahasti sitä lapsensa kierouttaa, kun ei vaan enää jaksa vastata asiallisesti, vaan turvautuu ikihauskoihin "et sä saisit kysyy", "siks ku siin on niks" ja "koska Kiinan keisari".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti