perjantai 2. lokakuuta 2015

Kasvatusshoppailua?

Sain neuvolasta puhelinnumeron kasvatus- ja perheneuvolaan. Kerroin, ettemmme oikein tiedä osaammeko toimia oikein kun lapsi toistuvasti raivostuu mitä pienimmistäkin asioista. Tuosta numerosta pitäisi tavoittaa ammattilainen, jolta kysyä neuvoa.

Soitin. Ensin ammattilainen toisessa päässä voivotteli. "Voi, on se varmasti hankalaa. Voih, mitä mä nyt osaisin sulle sanoa?". Lopulta sain neuvoksi rangaista lasta järjestelmällisemmin ja paremmin. "Lapsen on opittava, että lyöminen ja pureminen on väärin."
Yritin piipertää, että ei kyse ole siitä etteikö lapsi ymmärtäisi mikä on oikein ja mikä väärin. Lapselta vain puuttuu keinot hallita tunteitaan kun turhautuu. Auttaako siihen rankaiseminen?

Puhelun jälkeen olo oli hölmistynyt.
Olin soittanut, koska omat neuvot olivat loppuneet. Kun tuntui, että rankaisemme aina vaan ja olemme ajautuneet tilanteeseen, jossa kaikki on vihaisia toisilleen monta kertaa päivässä. Iloinen ja onnellinen perheemme on yhden jäsenen raivokohtausten takia kireä ja raivoava ihmisjoukko. 

Vaikka järkeni sanoi, ettei puhelimessa annetussa neuvossa ollut päätä eikä häntää, tunne sanoi muuta. Olenko sittenkin väärässä? Olenko lepsu kiintymysvanhemmuusvapaakasvatushöpsöttelijäsuvakki ja jostain syystä siksi automaattisesti väärässä?

Puhelimestani löytyy tutun lastenpsykiatrin numero.
"Kuka tälläsiä ohjeita sulle on jakanut? Kuka sulle sieltä vastas?"

Nyt sain ohjeeksi jotain aivan päinvastaista. Kehotuksen miettiä raivokohtausten syytä. Ohjeita, miten puuttua noihin syihin. Kiellon rangaista lasta muuten kuin antamalla hetken ylitsevuotavaa empatiaa satutettua osapuolta kohtaan.

Onhan se vähän kyseenalaista soitella ympäriinsä niin kauan, että saa sellaisen vastauksen mikä itselle kelpaa. Kasvatusshoppailua?

3 kommenttia:

 1. Ei hyvää päivää. Mutta hauskaa, että löytyi sopivakin neuvo. Mun mielestä koko elämä on shoppailua. Ystävät, ruoka, työ, musa... ainahan sitä etsii itselleen sopivaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se noinkin.
   Mut on sitä joitakin asioita, joissa on vaan hyväksyttävä, että oikea vastaus on oman tahdon vastainen. Mut ehkä lastenkasvatus ei kuitenkaan oo niin yksiselitteinen, että se kuuluis siihen kategoriaan.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista