perjantai 19. helmikuuta 2016

Päätöksiä

1. Tämä ei määritä meidän elämää eikä perhettä.

Katkeruuteen, loputtomaan murheellisuuteen, ylidramaattisuuteen tai loputtomaan melankoliaan emme lähde. Tämä kaikki on tyhmää ja typerää, mutta tämä päättyy aikanaan. Kun sitten joskus tarinamme on loppuun kirjoitettu, jää lukija miettimään miksi ihmeessä väliin oli kirjoitettu sellainen syöpä-luku,  kun ei sillä ollut mitään vaikutusta tarinaan.
Tai vaikka syöpä uusisi, seuraisi meitä ehkä läpi tarinan, se jääköön huonosti kirjoitetun motiivin rooliin.

2. Tämä ei pilaa lastemme lapsuutta eikä tulevaisuutta.

Asioista puhutaan lapsille. Ei pelotella turhaan, mutta ei salatakaan. Ne ymmärtävät samaan aikaan niin paljon ja niin vähän, että väärinkäsitysten mahdollisuus on valtava. Asiat on käsiteltävä niin ettei tämä (oli lopputulema mikä tahansa sairauden suhteen) pilaa lastemme tulevia kiintymyssuhteita tai mitään muutakaan.

Lapsien arki ja rutiinit on turvattava. Heidän elämänsä ei täyty sairaudesta. Heidän elämänsä täyttyy leikistä ja menosta niin kuin aina. Murhe ja pelko, joita ei voi välttää, tulevat sitten lisäksi. Niitä lääkitään sylillä ja kaakaolla.

3. Meillä jokaisella on oikeus tunteisiimme, oli ne kuinka tyhmiä tahansa.

Ja niiden annetaan purkautua niin kuin ne ovat purkautuakseen. Kun itku tai kiukku tulee, se tulee. Sille on oltava aikaa ja tilaa. Katkeruudelle myös vaikka se turha tunne onkin. Sitä silti tuskin voi täysin välttää.

4. Kaikki tarjottu apu otetaan vastaan.

Ja pyydetään vielä lisää.
Sillä vaikka kuinka paljon saisimme apua emme pääse tästä helpolla. Hetkeäkään ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa rauhallisista levonhetkistä, päiväunista tai kahvitauoista. Niistä saadut voimat tarvitaan toisena hetkenä. Huvitteluvuotta tästä ei ole tulossa.

5. Salaaminen on turhaa.

On turhaa kuluttaa energiaa miettimiseen kuka tietää ja mitä, kenelle voi kertoa ja mitä. Vähemmällä selittelyllä pääsee kun antaa ihmisten juoruta. Luotan lähipiiriimme ja siihen että ymmärtävät kenelle juoruta, kenelle ei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti