perjantai 18. joulukuuta 2015

Epästabilointiaine

Eilen käytiin miehen kanssa kuulemassa mihin tulokseen olivat neurologisella tulleet.

Lapsessamme on lisäaine. Epästabilointiaine F98 ja vähän päälle. 
Se tarkoittaa sitä, että lapsemme tarvitsee hieman muita enemmän stabilointia ulkopuolelta. 

Nimeä ei tällä f-koodilla ole. Tai on, mutta se ei kerro mitään. Vähän niin kuin kielellinen erityisvaikeus, vaatii seurakseen paljon ranskalaisia viivoja selittämään mitä se tämän lapsen kohdalla tarkoittaa. Meillä ne ovat sensorisen integraation ongelmat,  toiminnanohjauksen vaikeus ja läjä muita pienempiä juttuja.

Lisäainekoodin lisäksi saimme kuulla kuntoutussuunnitelman suunnitelman. Toimintaterapiaa, perhekuntoutusta, korotettu vammaistuki, tehostettua tukea, sopeutumisvalmennusta, laajennetut kouluvalmiustestit. 
Kovin toivon, että Kela on tälle kaikelle suotuisa.

Kasvattajaa minussa tämä tieto helpottaa. On helpompi ymmärtää mistä mikäkin kiukku johtuu, eikä tule turhaan syyllistettyä lasta tai itseä. 

Lapsen puolesta olen surullinen. Turhaan. Ei diagnoosi hänen ongelmiaan aiheuttanut. Diagnosoimattomuus ei olisi niitä pyyhkeet pois. Diagnoosi oli paras mahdollinen: lapsuusajan. Se tarkoittaa, että tästä päästään yli ja ohi ja aikuisena hän on ihan tavallisen epästabiili ilman lisäaineita.


*

Pojilla alkoi tänään loma päiväkodista. Seuraavan kerran sinne mennään helmikuussa. Onneksi myös miehellä alkaa yhtä pitkään kestävä loma ensi viikolla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti